(+31) 321 318 490

Behandeling van schimmels op leder


Leder kan een onaangename geur aannemen of er ontstaat uitslag, meestal veroorzaakt door onjuiste opslag. Meestal gaat het dan om schimmels.


Bij auto-, meubel-, tassen- en schoenleder als volgt te werk gaan:

Alle producten eest op een onopvallende plek testen. Eerst het leder met COLOURLOCK Reiniger sterk grondig reinigen.

Maar ook alle andere oppervlaktes in de auto met daarvoor geschikte middelen reinigen (panelen, bekleding, matten etc.). Daarna alle oppervlakken met Fixatief afwassen. Fixatief neutraliseert geuren, de pH-waarde is goed voor het leder en is een goed antischimmelmiddel. De schimmelsporen worden gedood en nieuwe kunnen niet meer zo eenvoudig ontstaan.

Meestal volsaat deze behandelingg. Soms blijft echter de muffe schimmelgeur terugkomen. Dan moet het leder met Geurverwijderaar behandeld worden. De geurverwijderaar is duidelijk sterker dan in de handel verkrijgbare producten en laat geen onaangename eigengeur achter. Wanneer echter het schuim onder het leder ook door en door beschimmeld is, blijft alleen vervangen over. Hier komt de geurverwijderaar niet en bij iedere belasting zal de schimmel "uitademen".

Na de behandeling meot het leder met COLOURLOCK Elephant Ledervet behandeld worden. Dit ledervet is zuiver synthetisch. In tegenstelling tot plantaardige- en dierlijke vetten biedt dit geen voedingsbodem voor nieuwe schimmels. Lederonderhoudsproducten op basis van plantaardige of dierlijke vetten zijn veelal prijsgunstiger, maar helaas een voedingsbodem voor schimmels en bacterieën. Van zulke onderhoudsproducten zal dan ook afgezien moeten worden.

Bij opslag moet er aan gedacht worden dat er vanuit de omgeving geen nieuwe schimmels kunnen ontstaan. Kleding, schoenen en tassen in geen geval in zakken opslaan. Vocht moet in alle gevallen vermeden worden en er moet voldoende geventileerd worden.


Deze Porsche Cabrio werd na een regenrit gesloten in een kelder gestald. De schimmel zat op alle lederen delen.

Na de boven beschreven behandeling was het leder weer perfect en er kan weer ongestoord van de wagen genoten worden.

 


Deel deze pagina via...