(+31) 321 318 490

Reparatie van scheuren en gaatjes in gedekt leer

Kleinere beschadigingen kunnen probleemloos met COLOURLOCK Leerplamuur Gel gerepareerd worden. COLOURLOCK Leerplamuur Gel is een gekleurde pasta voor reparatie van kleine gaatjes, diepe krassen en breuken. COLOURLOCK Leerplamuur Gel vult en verbindt dergelijke beschadigingen en eenmaal gedroogd blijft ze soepel en flexibel.

Voorbereiding:


  • Reparaties met COLOURLOCK Leerplamuur Gel bij verdroogd leer altijd voor een behandeling met Old Leather Softener uitvoeren. Anders kan het terugvetten de hechting van de Gel verminderen.
Reparatie:

De COLOURLOCK Leerplamuur Gel tube heeft een afneembare kap. Deze kap van de tube trekken en met de Gel de schade vullen. Met een spatel de gel gelijkmatig verdelen. Aansluitend al naar gelang de vulhoeveelheid 1 - 2 uur laten drogen. De behandeling (de gel krimpt tijdens drogen) zo vaak herhalen, tot de reparatieplek vlak en gevuld is.

 

Met Reinigingsbenzine
ontvetten

Met COLOURLOCK Leder Softpad
(zonodig) schuren

Met leerplamuurgel
opvullen

En gelijkmatig
verdelen

Bij grotere schades is het meestal niet mogelijk, alleen door middel van de Gel de reparatieplek mooi gelijkmatig en glad te krijgen. Dergelijke schadeplekken moeten dan nog nabewerkt worden. COLOURLOCK Leerplamuur Gel kan echter niet droog geschuurd worden. Dat zou de reparatie beschadigen.

In geval waar egalisering van de reparatieplek gewenst is, kan dat met de COLOURLOCK GLD – Stift gedaan worden. Die COLOURLOCK GLD – oplossing maakt de reparatiemassa aan het oppervlak week, waardoor het oppervlak nabewerkt kan worden.
 
 
GLD-Stift
 
 
De dop van de COLOURLOCK GLD - stift nemen en de viltpunt meerdere malen indrukken, zodat het vilt met GLD - doordringt. Wordt het vilt te nat, het te veel met een doek afnemen. Dan met de stift de gedroogde COLOURLOCK Leerplamuur Gel reparatie voorzichtig aan het oppervlak aanweken en egaliseren en opnieuw laten drogen. Alternatief kan de reparatieplek na het aanweken met de COLOURLOCK GLD - stift ook met een Schuurpad Soft nabewerkt worden. Beide methodes dienen ter egalisering van een reparatie. Altijd behoedzaam en met weinig COLOURLOCK GLD - oplossing werken. Wordt er te nat gewerkt, dan „verzuipt“ de reparatieplek.
Op deze manier kan een reparatie net zolang nagemodelleerd worden, tot men tevreden is over het eindresultaat.

Een leerstructuur kan alleen met een structuurmalletje nageprint worden. Hoe dat in z’n werk gaat leest u in aparte instructie. Dergelijke reparaties kunnen ook door de vakman uitgevoerd worden. Meestal is het leer om het schadegebied heen zo glad, dat een structuurprint ook niet eens nodig is.
De viltpunt van de COLOURLOCK GLD - stift kan bij vervuiling of slijtage uitgenomen en omgedraaid worden en zo opnieuw ingezet worden. In het bijzonder bij wisseling van kleuren kan een wisseling nuttig zijn.

De reparatieplek moet aansluitend met COLOURLOCK Leder Fresh nagetint worden, om kleur- en glansverschil op te lossen. Om de Gel voldoende af te dekken, moet COLOURLOCK Leder Fresh meermaals opgedept en met een föhn gedroogd worden. Het leder dan een dag later met COLOURLOCK Leder Protector verzorgen.

Een gat waar een stuk leer ontbreekt

Gaten moeten eerst aan de onderzijde versterkt worden. Daarvoor Reparatiestof en Leerlijm gebruiken. Dan een stukje leer van de originele bekleding uit een onopvallende plek wegsnijden en op maat knippen. Aansluitend het passende stukje leer met Leerlijm op de stof lijmen. De van boven zichtbare randen met COLOURLOCK Leerplamuur Gel  zoals boven beschreven afsluiten.
 
 

Stoot aan stoot lijmen
 
 
Een scheur in leer


Leer, waarin een scheur ontstaan is, moet eerst onderzocht worden of het niet beter vervangen kan worden. Vooral lange scheuren in oud en poreus leer of op strek belaste plaatsen zijn niet verstandig om te repareren. We raden scheur reparaties alleen aan bij nog voldoende stabiel leer en bij scheurlengtes van slechts enkelen centimeters.
 
 

Stof onder lijmen
 
 
De werkwijze:
kleine scheuren, die niet onder spanning staan, met Leerlijm provisorisch stoot aan stoot aan elkaar lijmen. Dan de van boven zichtbare randen met COLOURLOCK Leerplamuur Gel zoals hierboven beschreven afsluiten. Scheuren die onder spanning staan, moeten aan de onderzijde, door er een dunne stof onder te lijmen, verstevigd worden. Als alternatief kan men elke 3-4 centimeter met garen naaien en de knoop naar onderen leggen. De naad aansluitend met COLOURLOCK Leerplamuur Gel afsluiten. De knopen aan de onderzijde leggen en precies zover aantrekken dat de scheur stoot aan stoot tegen elkaar aan ligt. Grote scheuren op te sterk belaste plekken of in te zwak of te poreus leer duiden er op dat het beter is dit door een nieuw stuk leer te vervangen
 

 

 

Gebruiksvideo's


Deel deze pagina via...