(+31) 321 318 490

Reiniging en onderhoud van schoenen

 

In de schoenenwereld worden tegenwoordig allerlei verschillende soorten leer gebruikt. Vaak is het lastig om een onderscheid te maken tussen al deze leersoorten. Ruwweg kan je ze in de volgende categorieën indelen; gedekt leer (oppervlak geverfd), openporiëg leer (Aniline), Vintage/gewaxt leer en ruwleer (wildleer, nubuck, velours).

 

Gedekt leer is makkelijk te onderscheiden.  Wanneer u een druppel water op het leer wrijft en deze blijft bovenop het leer liggen, dan is het gedekt leer voorzien van een top coat. Maar wanneer het water intrekt en een donkere vlek veroorzaakt, gaat het om een open leersoort zoals aniline. Bij gewaxt leer kan je met je vingernagel zonder al te veel druk al lijnen en krassen in het leer maken, en door te wrijven dit weer verwijderen. Ruwleer is door zijn veloursachtige oppervlak makkelijk van gedekt leer te onderscheiden. Tenslotte gaat het nog over leder zolen, deze hebben ook een aparte manier van reinigen en onderhoud nodig.

 

Het behandelen van gedekt leer.

Geverfd gedekt leer is de meest voorkomende leersoort op schoenen, omdat deze het makkelijkste is te reinigen en onderhouden. Voor onderhoud van gedekt leer bij schoenen raden wij Elephant Leervet aan. Het maakt bijvoorbeeld wandel- en werkschoenen zeer waterafstotend. Met name in de wintermaanden is dit onderhoud zeer belangrijk. Het ergste vuil en vochtvlekken moeten gereinigd worden met Colourlock Schoenreiniger. De Schoenreiniger moet 1:1 worden verdund met water, vervolgens m.b.v. de Reinigingsborstel de schoenen goed reinigen. Naspoelen is niet nodig. De schoenen moeten dan opdrogen. De Schoenreiniger werkt desinfecterend, pH-regulerend en geur verminderend. Bij kleine kleurbeschadigingen kan Colourlock COLOURLOCK Leder Fresh gebruikt worden. De beschadigingen eerst met Reinigingsbenzine ontvetten, en tenslotte met Elephant nabehandelen. Wanneer de schoenen totaal versleten zijn, of compleet omgekleurd moeten worden kan dit enkel gedaan worden met Colourlock Leerverf. Vraag hiervoor bij ons naar de beste oplossing, wij helpen u graag verder.

 

Het behandelen van aniline leer.

Anilineleder is een openporiëg gedekt leer. Een drup water dingt in het leer, en laat een donkere kring achter. Zulk leer is erg kwetsbaar, en niet geschikt voor slecht weer. Voor het onderhouden van anilineleer raden wij onze COLOURLOCK Elephant Ledervet aan. Een kleine hoeveelheid vet aanbrengen op een zachte doek, en vervolgens spaarzaam op het leer aanbrengen. Een groot voordeel van deze manier van onderhoud is dat het geen gepigmenteerd gedekt leer wordt. Daarom de schoenen ook niet bij slecht weer en regen dragen. Wanneer er toch vlekken ontstaan is er helaas geen universele oplossing voor handen. In zulke gevallen graag contact met ons opnemen, om in overleg de beste oplossing te bedenken. Bij verse vetvlekken bied onze COLOURLOCK Vetvlekken absorptiespray uitkomst. Omkleuren is mogelijk bij aniline schoenen, maar het leer zal dan veranderen naar een gedekt leer met Top Coat. De schoen zullen hun waarde en deels hun karakter verliezen.

 

 

Het behandelen van gewaxt leer.

Gewaxt leer krijgt door gebruik makkelijk gebruikssporen, deze zijn gelukkig vrij makkelijk te behandelen. Met de Colourlock Reinigingsborstel de Elephant opbrengen, en de schoenen zien er direct een stuk beter uit en de impregnering is gelijk hersteld. De ergste vervuiling en sneeuwranden zijn te reinigen met onze Colourlock Schoenreiniger. Deze moet 1:1 verdund worden met water. Met de Reinigingsborstel de schoenen reinigen en het vuil afborstelen. Naspoelen is niet nodig. De schoenen vervolgens met een schoenspanner laten drogen. Het wasmiddel werkt desinfecterend, pH-regulerend geur verminderend. Omkleuren is niet mogelijk, omdat verf op de gewaxte ondergrond niet blijft hechten.

 

De behandeling van ruwleer.

Ruwleer is een zeer kwetsbare leersoort. Met name op lichte delen zie je al snel vlekken, stof en ander vuil. Daarom is dit leer ook geïmpregneerd voor mooi weer en binnen gebruik. Voor een mooie wandeling in de natuur is dit leertype zeer ongeschikt. Ruwleer moet regelmatig worden geborsteld met de Reinigingsborstel en af en toe impregneren met Impregnering voor suède, nubuck en textiel. Bij oud en droog leer moet het leer af en toe met COLOURLOCK Aniline Protector onderhouden worden. Stof en licht vuil kunt u met een Reinigingsborstel en de Schuurpad Soft licht afborstelen en weg schuren. De ergste vervuiling en sneeuwranden zijn te reinigen met onze Colourlock Schoenreiniger. Deze moet 1:1 verdund worden met water. Met de Reinigingsborstel de schoenen reinigen en het vuil afborstelen. Naspoelen is niet nodig. De schoenen vervolgens met een schoenspanner laten drogen. Het wasmiddel werkt desinfecterend, pH-regulerend geur verminderend. . Bij verse vetvlekken bied onze COLOURLOCK Vetvlekken absorptiespray uitkomst. Geen enkele van bovengenoemde methoden bied volledige herstelling. Daarom moet zulke schoenen en kledingstukken altijd voorzichtig gedragen worden. Verf herstellen is slechts af en toe mogelijk mij ruwleer, omkleuren is niet mogelijk.

 

Het behandelen van leder zolen.

Leder zolen worden in de loop der tijd droog, bros, en worden bij vochtig weer snel nat. Zolen moeten daarom al van nieuws af aan goed onderhouden worden. Lederzool olie verlengt de levensduur aanzienlijk, verminderd slijtage en maakt de zool waterbestendig. De Lederzool olie met een doek of spons opbrengen, de eerste keer totdat het leer niks meer opneemt en dus verzadigd is. Bij een vervolgbehandeling volstaat eenmalig opbrengen.

 

De voorschriften van leder schoenen.

Fabrikanten van schoeisel (sandalen, schoenen, laarzen) zijn verplicht om aan te geven van welk materiaal de schoen gemaakt is. Dit moet met tekst of met pictogram zijn gedaan.

 

Bovenlaag: daarmee wordt het materiaal van de buitenste afsluitende laag bedoeld.
Voering en dekzool: Daarmee wordt de bovenste en onderste materialen binnenin de schoen bedoeld.
Loopzool: De loopzool betekend het materiaal wat contact heeft met de bodem en verslijt. Wanneer hier meerdere materialen gebruikt zijn, moeten de hoofdmaterialen aangegeven worden. 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende materialen:

Leder: onder leer verstaat men huid en vel, waarvan de vezelstructuur niet veranderd is. Leer wat opgelost of verlijmt is, en in banen verwerkt is mag geen leer genoemd worden. Een aangebrachte folie laag of top laag mag niet dikker zijn dan 0,15mm.

Gecoat leer: gecoat leer is een leersoort waar een verflaag of folie op zit die dikker is dan 0,15mm maar niet meer dan 1/3e van de totaal sterkte is. Is deze laag meer dan 1/3e dan is het geen leer meer, maar een kunstleer.

Textiel: onder textiel verstaat men alle natuurlijke en synthetische textielsoorten.

Overig materiaal: onder overig materiaal vallen alle materialen die niet in bovengenoemde categorieën passen. Bijvoorbeeld rubber of kunststof voor een schoenzool.


Veel voorkomende vragen.

Krappe schoenen.

Helaas is er geen makkelijke oplossing voor te krappe schoenen, of voor drukpunten in schoenen. Het is mogelijk om met een 1:1 mengsel van water en Schoenreiniger de knellende plek aan de binnenzijde nat te maken, en vervolgens met de schoen te gaan lopen. Daardoor zal het leer iets gaan meegeven. Als er vervolgens vlekken aan de buitenzijde zichtbaar worden, kunnen deze met een föhn gedroogd worden. Niet te heet maken! Eventueel kan een schoenmaker door te strekken en drukken nog wat ruimte maken, maar ook hierbij zijn de mogelijkheden begrensd. Tovenarij bestaat niet.

  

Afgevende schoenen.

Het komt regelmatig voor dat schoenen afgeven op bekleding of huid die daarmee in contact komen. Dit heeft te maken met milieuvriendelijke verf en fixering, of dit komt door het onvoldoende uitspoelen en fixeren bij de leerlooierij. Helaas is hier geen kant-en-klare oplossing voor. Bij extreem afgeven is het raadzaam om terug te gaan naar de fabrikant voor reclamatie. ‘dat gaat na verloop van tijd weg’ of ‘dat is normaal’ krijgt de klant vaak als antwoord terug. Neem daarmee geen genoegen! Schoenen mogen nooit kleur afgeven. Slijtage is normaal en hoort bij het gebruik van schoenen. Kleur afgifte daarentegen is een productiefout en dus onacceptabel, en moet zodoende ook verholpen worden. Als het echt niet lukt om te reclameren, of u wilt de moeite niet doen dan blijft er een mogelijkheid over: met Leder Fixatief na-fixeren. Wrijf de afgevende plekken in met Leder fixatief, herhaal dit meerder keren en laat het tussendoor goed drogen. Tussendoor drogen met een föhn met koude lucht versnelt het proces, draag wel altijd handschoenen. Verhaal dit totdat er geen verbetering meer mogelijk is.



Deel deze pagina via...