(+31) 321 318 490

Ledersoorten en hun unieke eigenschappen


Voor de leek zijn er ontzettend veel verschillende leersoorten. Met deze lijst van meest voorkomende leersoorten proberen we een beetje overzicht te creëren.

 

Oud gelooid leer – plantaardig gelooid leer.

Leer wat me plantaardige stoffer gelooid is. Quebrachohout, eikenhout, mimosa schors etc. looiproces duurt 20-30 maanden. Per huid ca. 30kg boomschors, 20kg vruchten of 90kg eikenhout.

 

Anilineleer.

Met anilineverf gekleurd leer, die de natuurlijke vorm van de vezels laat bestaan. Het voelt vaak waxachtig aan en heeft een matte oppervlak. Zeer duur leer. Het oppervlak is eigenlijk nooit overgespoten met een afdekkende beschermlaag.

 

Antiekleer.

Antiekleer ontstaat door een bijzondere verftechniek op nappaleer, waardoor het leer een antieke uitstraling krijgt. Het leer krijgt door een pers of wals een oud uiterlijk. Meestal tweekleurig.

 

Blankleer.

Naturel of geverfd, plantaardig geverfd rundleer. Het is matig gevet, en soms gewaxt.

 

Boxcalf.

Boxcalf is chroomgelooid, gepeld, glad en zacht kalfsleer wat vaak wordt gebruikt voor tassen en schoenen. In Engeland traditioneel zwart.

 

Buffelleer.

Gemaakt uit de huid van een buffel, vaak een waterbuffel. Aan de nerfzijde licht geslepen.

 

Chamoisleer/zeemgelooid leer.

Zeemleer is een zeer zachte met levertraan gelooide huid met een groot opnamevermogen. Meestal van geiten of gemzen.

 

Elandleer.

Elandleer is vaak bestemd voor broeken, jassen of complete kostuum en is altijd zeemgelooid. Beschadigingen door horzels en doornenprikken worden vaak als echtheidsmerk gezien.

 

Gladleer/gedektleer.

Met glad/gedekt leer bedoeld men alle leersoorten die aan de nerfzijde (bovenkant) ongeslepen zijn.

 

Hertenleer.

De huid van een hert wordt in eerste instantie gebruikt voor het maken van broeken. Het wordt zeemgelooid, en is te herkennen aan de gele onderzijde. Als het een eenvoudige huid betreft, dan kunnen er ook jassen van gemaakt worden. Tot de familie van het hert behoord ook de eland, en dus vallen deze onder de categorie Wildleer.

 

Huntingleer/jachtleer.

Dit is een andere benaming voor veloursleer.

 

Verkreukeld lakleer.

Dit leertype is een nappaleer, die aan de bovenzijde gespoten is, of met een dunne synthetische film overtrokken is en vervolgens is verkreukeld.

 

Krokodillenleer.

Bij krokodillen leer wordt alleen de buikhuid en de huid van jonge krokodillen gebuikt. Dit leer wordt alleen gebruikt voor zeer dure schoenen en handtassen.

 

Lakleer.

Lakleer is een hoogglans leersoort die aan de bovenzijde glimmend gespoten is, of overtrokken is met een spiegelgladde glanzende film.

 

Nappaleer.

Nappaleer is een algemene benaming voor leer uit huiden van verschillende dieren, wat met de haarzijde naar buiten, dus met de nerfzijde gebruikt wordt. (Anilineleer, semianilineleer, gedekt leer). Nappaleer is een fijne, elastische en volwaardige ongeprinte leersoort. Plantaardig gelooid nappaleer zijn meestal niet door en door geverfd. Dit is dus aan de vleeszijde nog natuurbruin.

 

Nubuckleer.

Een stevige aan de bovenzijde geslepen kalf- of rundleer. Het oppervlak voelt fluweelachtig aan.

 

Perkament.

Onder perkament verstaan wij een doorzichtige gedroogde ruwe huid. Deze is dus ongelooid, en licht geolied en wordt gebruikt voor boekbindingen, lampenkappen en als vel voor trommels. Het wordt gemaakt van zowel schaaps- en geitenvel als huiden van kalfen, zwijnen, buffels en ezels. De blote huid wordt zonder looien te drogen gelegd. Tijdsens het drogingsproces wordt de huid geolied, gevet en soepel gemaakt.

 

Pull-Up leer.

Dit is een rundleer welke door een speciale behandeling zijn karakter behoud. Door gebruik van het leer (vouwen, knikken, draaien) vorming zich snel gebruikssporen en patina. Pullup is een aniline geverfde zachte rund nubuck met een vettige afwerking aan de bovenzijde. Niet te verwarren met PU leer wat een kunstleer is!

 

Ruw leer.

Dit is een verzamelnaam voor alle leersoorten die aan de bovenzijde een min of meer ruwe afwerking hebben.

 

Zeemgelooid leer/Chamois leer.

Zeemgelooid leer komt tot stand door oxidatie van levertraan of visolie, en wordt meestal gemaakt van schaaps- of lamshuiden die ontdaan zijn van hun littekens en imperfecties. Het is volledig levertraan gelooide huid, of met formaldehyde voorgelooid en met levertraan nagelooid. In Duitsland wordt het begrip Sämischleder gebuikt, de Engelsen en Fransen kennen het woord Chamoisleder wat ook verwijst naar het dier chamois. In het Nederlands is er geen directe vertaling voor te vinden, wij gebruiken de term zeemgelooid leer.

 

Slangenleer.

Slangenleer wordt meestal gebruikt in te tassen- en schoenenindustrie

 

Varkensleer.

Bij varkensleer zit er onderscheid tussen normale varkens, en wilde zwijnen. Die laatste is een grote leverancier voor peccary leer. Bijzonder aan Europees varkensleer is dat het bijzonder vet leer betreft, en toch over het algemeen behoorlijk duurzaam is. Ook zijn varkens maar licht behaard.  De karakteristieke nerf wordt niet alleen door de haarporiën gevormd, maar ook door de borstelstructuur van de huid. Het leer van wilde zwijnen wordt vaak gebruikt bij de productie van hoogwaardige handschoenen.

 

Semi-anilineleer.

Dit is leer wat met kleine hoeveelheden pigmentverf `aniline geverfd’ is. Daarbij blijft de oorspronkelijke nerf goed zichtbaar.

 

Splitleer.

Hierbij wordt een huid in meerdere dunne laagjes opgesplitst. Vaak wordt hiervoor een dikke huid gekozen, bijvoorbeeld van een rund. De ontstane lagen noemt men de nerfsplit (bovensplit), vleessplit (ondersplit), en van dikkere huiden kan ook een kernsplit (middensplit of tussensplit) gemaakt worden. Bij leer uit kernsplit moet het woord `split’ altijd deel uitmaken van het gehele woord. Bijv. rundsplit, varkenssplit etc. Dit moet omdat splitleer over het algemeen kwalitatief niet zo hoogwaardig is als een nerfsplit.

 

Veloursleer.

Komt stand uit de vleessplit van een huid, met een fluweelachtig oppervlak. Een andere benaming voor veloursleer is suède.

 

Wasleer.

Met wasleer bedoelen we zeemgelooid leer en leer wat wasbaar is. Producten van wasleer kunnen worden gewassen met Colourlock COLOURLOCK Leder wasconcentraat.

 

Wildleer.

Wildleer is een verzamelnaam voor leer van dieren die in het wild leven. Dus hert, eland, gems, antilope etc.

 

Geitenleer.

Zuiver chroomgelooid geitenleer die fluweelachtig geslepen is aan de vleeszijde.

 



Deel deze pagina via...