(+31) 321 318 490

Instructie voor het spuiten van gepigmenteerd gedekt leer in een werkplaats

 

 • Deze instructie geldt voor aan het oppervlak geverfd gladleder, en niet voor aniline- of ruwledersoorten. Daarvoor de bijpassende instructie gebruiken. Het onderscheid: als u een drup water in het leer proberen te wrijven, trekt deze in het leer en het leer wordt daar donkerder (anilineleer). Als het water van het leer afparelt heeft u een oppervlakkig geverfd, resp. gedekt gedekt leer (ook wel nappa of gepigmenteerd leer).
 • Leder alleen zelf opnieuw verven, wanneer men over voldoende ervaring met verfspuiten beschikt en over een daartoe voldoende uitgeruste werkplaats beschikt (verfspuitpistolen, afzuiginrichting, adembescherming enz.).
 • Kleurveranderingen zijn moeilijker en om voldoende dekking te bereiken is overeenkomstig meer verf nodig.


Reinigen:


 1. De zittingen en bekledingen – zover mogelijk – uit elkaar halen.
 2. Het leder met een stofzuiger afzuigen of met perslucht schoonblazen. Perslucht is beter geschikt voor het reinigen van naden en vouwen. Naden en vouwen met een borstel afstoffen.
 3. Het leer met COLOURLOCK Reiniger mild voorreinigen. Beschadigde plekken niet te nat maken. Het leer moet zo weinig mogelijk vocht opnemen. Vuil tussen de nerven kunt het beste met de Borstel reinigen. Aansluitend ouder leer (> 15 jaar) met verdunde azijn afnemen.
 4. Hierna met IPA grondig nareinigen en ontvetten. Daarbij het oppervlak heel iets “weekmaken”. Aansluitend het oppervlak met een Soft-schuurpad voorzichtig schuren en droog afstoffen. De IPA en het schuren zijn belangrijke voorwaarden voor een goede hechting van de leerverf.


Reparatie:


 1. Door gebruik glad geworden plekken met een Schuurpad soft voorzichtig schuren en droog afstoffen.
 2. Bij droogtescheuren en breuken eerst de scherpe overgangsranden gladschuren. Door- en door scheuren aan de onderzijde versterken en met Leerlijm vastlijmen. De overgebleven ruimte met een kwastje Grondering insmeren en met Filler opvullen. Zorg voor een sterke reparatie. Hierna met GLD het oppervlak van de drooggeworden Filler nat schuren en hierin met een negatiefmal de structuur in de reparatie herstellen. Zie voor uitgebreide instructie de beschikbare infotekst.
 3. Droog en stug leder met lage druk met een mengsel (1:5) Licker Oil en warm water inspuiten. Laten intrekken en bewerking meerder keren herhalen. Als het leder week is of geen softener meer opneemt het oppervlak met een badstofdoek met Reinigingsbenzine ontvetten en vóór het verven nog een keer licht opruwen.


Het verven:


 1. Het leder met lage druk (ca. 2 bar) kruislings met Grondering inspuiten (een beetje vochtig maken), totdat het oppervlak een beetje kleverig wordt. Let op: een dikke laag Grondering op gesloten leder oppervlakken vermijden.
 2. Leerverf voor het vullen van het pistool filteren. De verf met lage druk (ca. 2 bar) kruislings opbrengen. Niet zo dik, dat er druppels ontstaan. Dun en in meerder laagjes overspuiten, totdat het oppervlak gelijkmatig gekleurd is. Tussendoor met een föhn drogen. Te dikke lagen beïnvloeden de grip en de stabiliteit van de verf. Diepe plooien moeten tijdens het verven strak getrokken worden en moeten als eerste gespoten worden. Tijdens spuiten adembescherming dragen en voor ventilatie zorgen.
 3. De verf ca. 2 uur laten drogen en met schuurpapier 4000 glad maken. Zonodig nog plaatselijk bijspuiten.
 4. Top Coat met 1% Vernetzer IC2 dun over de droge verf spuiten en met een föhn drogen. De Top Coat ook vooraf filteren. Werkgang nog een keer herhalen. Niet meer Top Coat met Vernetzer aanmaken dan binnen 4 uur verwerkt kan worden De Vernetzer is reactief en mag niet met water in contact komen. Contact met de huid en ogen beslist vermijden!
 5. Nadien ruwe plekken met schuurpapier 4000 glad maken. Aansluitend - zonodig - nogmaals verf of alleen Top Coat opbrengen.
 6. 24 uur laten drogen.
 7. Na 24-48 uur voor de zekerheid testen met een vochtig gemaakte doek of de verf niet afgenomen kan worden. Bij verfsporen op de doek nogmaals Top Coat aanbrengen.
 8. Aansluitend het oppervlak met COLOURLOCK Leder Verzegeling dun inwrijven. Daardoor wordt het oppervlak nog eens extra tegen slijtage en krassen beschermd.
 9. Na en week het leder met COLOURLOCK Leder Protector verzorgen. Regelmatig onderhoud moet daarna 2-4 maal per jaar plaatsvinden.


Benodigdheden voor een compleet interieur:

 

Reinigingsborstel
1 stuks
IPA
1 Liter
Softschuurpad
1 stuks
Leerlijm
1 tube (7mL)
Filler
1 tube (7 mL)
Schuurklos met 3000-papier
1 stuks
Rückfetter
250 mL
Grondering
1 Liter
Leder verf
2 Liter
Top Coat auto/meubel
1 Liter
Vernetzer IC2
50 mL 


Deel deze pagina via...