(+31) 321 318 490

Door hitte hard geworden en gekrompen leder


Daar wij regelmatig oud leder voor klanten en musea behandelen, worden we ook regelmatig met het probleem van uitgehard leder geconfronteerd. Er zijn 2 oorzaken waarom leder hart wordt. De eerste is veroudering en uitdroging. Het leder dan door gebrek aan verzorging na verloop van tijd stugger en harder. Het ontbreekt aan beweging en voeding. De tweede oorzaak kan "verleimung" zijn. Zo noemen lederexperts het krimpen van het leder door hitte. Het vroeger in auto''s toegepaste plantaardig gelooid leer verhardt en krimpt reeds bij temperaturen vanaf 70°C. Het tegenwoordig toegepaste chroomgelooid leer zijn tot wel 90 - 100°C resistent. Des te minder leder door verzorging terug gevet wordt, des te lager is de temperatuur, waar het krimpen begint.

Is het leder eenmaal gekrompen, dan is dat onomkeerbaar. Er bestaat geen tovermiddel, dat dit op kan lossen. Het verharden kan men wel weer een beetje soepel maken, maar om een heel oppervlak weer zoals origineel te krijgen is onmogelijk. Vooral voor moeilijk uit te bouwen dashboards is dit geen goed bericht. Dergelijk gekrompen leder moet ondanks dat toch met Old Leather Softener behandeld worden, om het leer tegen verder degenereren te beschermen en om het resistenter te maken.

Helaas is er geen "algemeen redmiddel“ om dit probleem mee aan te pakken. Wij gaan in het algemeen op de volgende wijze te werk:


Eerst reinigen we het leder met COLOURLOCK Reiniger mild voor gedekt leer. Het leder zo weinig mogelijk vochtig maken! Antiek leder kan door vocht beschadigen! Daarom alleen met het schuim reinigen.

Reparatie van scheuren en breuken met Leder-plamuur Gel moet vóór de softener behandeling plaatsvinden. Na de softener zou de kans geven dat de reparatie weer losgaat omdat er teveel vet uit het leder terugkomt en de reparatie losweekt.

Nadat we het leder hebben laten drogen, doordrenken we het leder zo goed als mogelijk met Old Leather Softener olie. Bij leder met een zeer glad oppervlak behandelen we de oppervlakte eerst met een Leder Schuurvel.

Daarmee bereiken we een betere opname van de Softener. Softener is een zuiver synthetische olie welke niet vergaat. Omdat regelmatig voor musea gewerkt wordt, gebruiken we uitsluitend producten, welke zichzelf niet na enige tijd afbreken. Daarom bevat dit product buiten een penetrator geen andere bindmiddelen (vóór – en tijdens gebruik goed schudden!).

Met doordrengen bedoelen we het inwrijven met een verzadigde doek of spons. Bij antiek leder of voor de rugzijde van leder kan bv. m.b.v. een bloemenspuit de olie opgebracht worden. Probeert u altijd beide kanten van het leder te behandelen.

Het leder laten we dan tenminste 24 uur zo in deze toestand en bevochtigen het tussendoor steeds opnieuw. Niet meer dan 3-4 behandelingen doorvoeren. Het leder moet niet "kletsnat" worden. Dan zou het te olie-achtig worden en versmeren. Voor een heel interieur volstaat 1 liter, voor een paar vlakken is 250 ml voldoende.

Daarna proberen we het leder wat te masseren. Dit herhalen we zolang tot het leder soepeler wordt. Let op: zeer oud- of door de zon verhard leder (gekrompen leder) wordt slechts in beperkte mate weer soepel en kan gaan breken! Het product is geen tovermiddel. Het leder wordt nooit meer precies zoals het oorspronkelijk was. Maar in het algemeen bereikt men zeker verbetering.

Wanneer we geen verbetering door de behandeling meer bereiken, of over het resultaat tevreden zijn, wrijven we de overgebleven Softener eraf en laten het leder enige dagen met rust. Voor een verdere behandeling met Fresh, of Lederverf moet het oppervlak grondig ontvet worden. Hiervoor COLOURLOCK Leder Reinigingsbenzine gebruiken.

Als natinten van de kleur nodig is, dan behandelen we het leder met COLOURLOCK Leder Fresh en repareren kleinere beschadigingen met Leder-plamuur Gel.

Tenslotte bevelen we ter verzorging COLOURLOCK Leder Protector en nabehandeling COLOURLOCK Elephant Ledervet aan. COLOURLOCK Leder Protector stopt met zijn Antioxidanten het afbraakproces van het leder en COLOURLOCK Elephant Ledervet conserveert als beste het oppervlak van oud en waardevol leder. Bovendien krijgt het leder weer een zachte glans. Bij regelmatige verzorging is heirna een behandeling met Old Leather Softener niet meer nodig.

Hoeveelheden:

  • 250 ml Old Leather Softener

Deze hoeveelheid volstaat voor twee stoelen of meerdere tassen of koffers.

  • 1 liter Old Leather Softener

Deze hoeveelheid volstaat voor een compleet auto interieur. Bij uitzondering is meer nodig. Men moet het leder niet kletsnat laten worden.


Bij gladde oppervlakken het leer vóór de behandeling met Old Leather Softener voorzichtig schuren.

Met Old Leather Softener wordt hard geworden leder weer soepel gemaakt en beschermd tegen breuken.

Vóór kleurherstel met COLOURLOCK Leder Fresh moet het oppervlak met COLOURLOCK Leder Reinigingsbenzine ontvet worden.

Oldtimerleder, tengevolge van gebrek aan verzorging. Scheurt leder als nat papier, dan kan geen enkel middel nog helpen.

Plantaardig gelooid leer krimpt reeds vanaf 70°C. Hoge temperaturen daarom vermijden en regelmatig verzorgen!

Chroomgelooid leer is duidelijk hitte bestendiger. Zwart leder neemt echter veel warmte op. Krimp kan niet hersteld worden; hier kan alleen de stoffeerder uitkomst bieden.

Deel deze pagina via...