(+31) 321 318 490

Deuken en plooien in leder


Vaak wordt de vraag gesteld hoe deuken en plooien of vouwen uit het leder gehaald kunnen worden. Onder deuken verstaan we dan vervormingen ontstaan door onjuiste opslag of doordat harde materialen langere tijd op het leder hebben gelegen. Onder plooien verstaan we de meestal na verloop van tijd op de bestuurdersstoel ontstane vouwen in het leder.

 

Deuken of drukplekken:

 

Vaak is het mogelijk de drukplekken met een föhn te verwarmen en uit te deuken. Wanneer dat lukt, de plek snel met een koelblok of koel-element vlak afkoelen. Het beste is de opgewarmde plek tussen twee vingers te rollen om zo de plek uit te deuken. Hoe langer de druk aanwezig was, des te moeilijker is de plek uit te deuken. De vezels zijn dan te star geworden. Er is geen product om dit probleem op te lossen. Als niets wil helpen, dan zo mogelijk van de achterkant uitdeuken. Verwacht echter alleen verbetering, niet een volledig verdwijnen van de deuk.

 

Plooien:

 

Door gebruik ontstaan vouwen en plooien in het leder en die laten zich niet verwijderen. Zelfs wanneer men het zoals boven beschreven probeert en tijdelijk resultaat boekt, zullen de plooien na korte tijd opnieuw ontstaan. En in bepaalde mate hoort dit fenomeen ook bij de "patina" van een lederen interieur. Alleen een enkele plooi ergens op het leder hoort er niet. Door belasting knikt het leder steeds op de zelfde plek en vervolgens zakt het schuim onder het leder in. Noch met een product, noch met een truck krijgt u deze plooien er weer uit. De vezels in het leder zijn op deze plek door het veelvuldig knikken aan de ene kant te ver opgerekt en aan de andere kant te ver gestuikt. Het zelfde effect heeft een te vaak gevouwen stukje papier, waar zelfs met behulp van een strijkijzer de vouw er nooit helemaal uit gaat. de knik zal steeds herkenbaar blijven. De enige mogelijkheid is een stoffeerder te vragen, of die een mogelijkheid ziet het schuim onder het leder op te vullen en de vouw te verminderen.
 


Dergelijke plooien zijn normaal en horen bij het karakter van ouder leder. De breuken en beschadigingen aan de kleur zijn eenvoudig te verhelpen.
 

Deel deze pagina via...